Friday, November 10, 2006

Despre boli

Motto : "Nu exista boala , ci boli. Atatea boli, cati pacienti exista, fiecare pacient fiind un unicat" (Paracelsus)

Poate chiar si din punct de vedere medical,stiintific fraza de mai sus are sens, insa tind sa cred ca acest Paracelsus (de altfel un impatimit al astrologiei) se refera la un lucru mult mai profund si pe care in mod regulat, noi oamenii, il ignoram. Este vorba de faptul ca noi singuri suntem cei care ne provocam bolile. Cei crestini ar spune ca e vorba de acea samanta a raului generata de o viata non-crestina care se exprima in corpul nostru sub forma diverselor boli, naturistii ca e vorba pur si simplu de faptul ca persoana respectiva nu a dus o viata indeajuns de echilibrata care sa ii asigure sanatatea, iar budhistii ca nu e aliniat la energia universala(blocaje energetice). In alta ordine de idei efectul placebo a uimit multa lume, la fel cum au facut si vindecarile inexplicabile a unor boli considerate incurabile. Descartes stia faptul ca creierul putea fi cu usurinta pacalit si ca entuziasmul unui om atunci cand confunda o bucata de sticla cu un diamant este echivalent cu entuziasmul unei noi descoperiri. Noilecercetari au aratat ca in creier au loc reactii chimice care sustin aceste emotii. Deasemenea, s-a dovedit stiintific faptul ca creierul persoanelor care sunt internate clinic si care iau ceea ce ei cred ca sunt droguri tari, dar care de fapt sunt pilule de zahar sau placebo,produc aproape aceleasi modificari neurochimice. De abia in secolul 21 am gasit dovezi pentru ce zicea filosoful Lucius Seneca in urma cu 2000 de ani: "Sa vrei sa fii vindecat este inceputul vindecarii."

O ramura mai putin cunoscuta a medicinei porneste de la principiul ca orice boala are cauze spirituale si ca daca se actioneaza asupra simptomelor boala nu este vindecata, ea migreaza in organism imbracand alte forme. Aici desigur trebuie explicat termenul "cauze spirituale". La fel cum am infcercat sa fac si mai sus, termenul imbraca mai multe forme in functie de credintile filozofice pe care le urmati. Se poate face insa o interectie a tuturor principiilor filozofice si obitnem ca aceste cauze spirituale nu sunt altceva decat sentimentele de ura pe care le nutrim fata de semenii nostri sau fata noi insine, invidia, frustrarea, si celelalte sentimente care oriunde sunt etichetate ca negative. Mai daunator decat tigara e semnalul pe care-l transmiti corpului ca nu-l respecti, mai negativ decat ceea ce mananci e ceea ce spui/gandesti de rau la adresa celorlalti oameni.
Concluzionand, putem spune (idee preluata din filmul "The Secret") ca o boala nu se poate afla intr-un om care se simte sanatos, totul plecand de la atitudinea pe care noi o avem fata de viata si modul in care reusim sa eliminam motivele de stres inutile.

PS: Un stiudiu realizat recent a scos la iveala ca frica poate accentua evolutia unor boli( in studiu s-a luat ca exemplu cancerul)....deci, dupa cum spuneam , totul tine de atitudine.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home